Yhteystiedot

gronlund.tiina(at)gmail.com

p. 044 5564 595

www.tiinagronlund.com

Varkauden Perussuomalaiset ry

Blogi

Lehtikirjoituksia

19.12.2023Yrittäjyys korostuu kunnan elinvoimassa: työpaikat ovat avainsanaLue lisää »19.9.2023Hyvä paha some: Tieto ja valitettavasti myös solvaukset kulkevat sujuvastiLue lisää »22.6.2023Sakky haluaa olla aktiivinen muutoksen tekijä, ei seurailijaLue lisää »

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:170905 kpl

Kiva vai kova koulu?

07.04.2019

WL 7.4.2019

Koulussa lapsen tulisi saada onnistumisen kokemuksia. Näin ei valitettavasti kaikille käy. Oppilaat, jotka ovat enemmän tekijöitä kuin lukijoita, saavat usein nykymuotoisesta lukuaineita painottavasta koulusta negatiivisia oppimisen kokemuksia. Tämä on omiaan johtamaan vaikeuksiin opiskelussa, niiden kesken jäämiseen ja syrjäytymiseen.

Koulussa tarvittaisiin enemmän oppimista tekemisen kautta, mahdollisuuksia keskittyä omiin vahvuuksiin ja kohdennettua tukea kunkin heikoilla alueilla. Nykyinen suuntaus, jossa erityisoppilaat pyritään säästösyistä väkisin integroimaan normaaleihin koululuokkiin, on myrkkyä sekä heille että muille, joiden pitäisi pysyä opintosuunnitelman mukaisessa aikataulussa. Moni opettaja onkin työtaakan uuvuttamana harkitsemassa alan vaihtoa.

Yksi vakavimmista syrjäyttävistä tekijöistä on koulukiusaaminen, jota liian usein katsotaan läpi sormien. Kuvittele itse, että töihin lähtiessäsi pelkäät mitä törkeyksiä joudut taas kuuntelemaan. Oletko tänään idiootti, nössö, ovatko vaatteesi karmeat – niiiiiiiiin poissa muodista, piilottaako joku tavaroitasi muka hauskana pilana, laitetaanko kenkiisi lunta, muksitaanko sinua ohimennen vai saatko kenties kunnolla nenääsi jossain nurkan takana? Kun kerrot asiasta pomollesi, saat vastaukseksi vähättelyä, kieltämistä tai kehotuksen kestää nyt vähän.

Tällaista voi olla koululaisen elämä. Se jättää monelle elinikäiset traumat. Tilanteessa vanhemmat ovat usein ymmällään. Lapsi kun ei välttämättä kerro syytä huonoon oloonsa ja jos kertookin, koulusta vastataan, että meillä on KiVa-koulu asian hoitamiseksi. KiVa -koulu kun ei monien kokemuksesta vaan oikein toimi.

Kiusaamisen johtaessa poissaoloihin perheen painajainen pahenee. Rampataan koulukuraattorin luona pohtimassa miksei koulu maistu. Koulusta tehdään ”syntyneen huolen” vuoksi lastensuojeluilmoituksia. Lopulta vanhempien aika menee palavereissa moniammatillisten tiimien kanssa ja koko perhe on suurennuslasin alla. Pahimmassa tapauksessa vanhemmat katsotaan kyvyttömiksi huoltajiksi seurauksena lastensuojelulliset toimet; jopa huostaanotto.

Koulukiusaaminen tulee viimein ottaa tosissaan ja siihen pitää puuttua kovalla kädellä. Nykyään kiusattu on se, joka rauhaan päästäkseen joutuu vaihtamaan koulua. Tämä sotii oikeustajua vastaan ja on koulun kannalta todella surkea vaihtoehto. Se viestii kaikille, että kiusaaminen on ”sallittua”. Lisäksi kiusaaja todennäköisesti etsii taas uuden uhrin. Jos kiusaaja olisi se, joka joutuu lähtemään, vähenisi muiltakin into yhtyä kiusaamiseen.

Yhdeksi lääkkeeksi nuorten syrjäytymiselle esitetään toisen asteen opintojen muuttamista pakollisiksi. Lienee lähinnä toiveajattelua että oppilaat, jotka eivät menestyneet yläkoulussa, saataisiin pakolla innostumaan toisen asteen opinnoista. Monelle perheelle on ollut suuri helpotus, kun peruskoulu on saatu loppuun ja jatkuvat palaverit koulukuraattorin kanssa päättyneet.

Nuorille tulisi koulupakon sijaan tarjota muita oppimispolkuja esimerkiksi yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa. Käytännönläheinen oppiminen ja muille elämänalueille annettu tuki on ratkaisu moneen ongelmaan.

Suomessa on loistava mahdollisuus mennä koulun penkille myöhemminkin. Aikuisiässä on moni jatkanut opintojaan, kun on henkisesti kypsempi ja kiusaajat omilla teillään.

19.12.2023Yrittäjyys korostuu kunnan elinvoimassa: työpaikat ovat avainsana
19.09.2023Hyvä paha some: Tieto ja valitettavasti myös solvaukset kulkevat sujuvasti
22.06.2023Sakky haluaa olla aktiivinen muutoksen tekijä, ei seurailija
16.05.2023Hyvinvointialueen yhteydenpito kuntiin on ollut kovin vaisua
18.03.2023Sosiaaliturvan vajaakäyttö uhkaa syrjäyttää
22.02.2023Perheet eivät kaipaa keskustelua sohvalla vaan apua arkeen
21.02.2023On aika oppia tuntemaan Varkaudessa toimivat yritykset sekä niiden palvelut
13.02.2023Katujengit ja turvallisuus - otetaan Tanskasta mallia
21.01.2023Hoidon sijasta huostaan
20.12.2022Hoitopaikkojen oikea valvonta ei voi olla vain kanteluiden varassa

Siirry arkistoon »