Yhteystiedot

gronlund.tiina(at)gmail.com

p. 044 5564 595

www.tiinagronlund.com

Varkauden Perussuomalaiset ry

Blogi

Lehtikirjoituksia

18.9.2021Tietämättömiä asioiden tilasta?Lue lisää »24.8.2021Yrittäjänaisissa on voimaaLue lisää »8.6.2021Nykyinen valtuusto ei ole pitänyt huolta ihmisten peruspalveluistaLue lisää »

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:107716 kpl

Tietämättömiä asioiden tilasta?

18.09.2021

(WL 18.9.2021)

”On vaikea kuvitella etteivät poliittiset päättäjät ole saaneet sosiaalipalvelujen työntekijöiltä tai asiakkailta viestejä siitä, etteivät asiat ole niin kuin niiden pitäisi olla”. Näin todettiin Lastensuojelu kuntoon pääkirjoituksessa WL 9.9.2021.

Vuosien varrella olen kirjoittanut Varkauden lastensuojelun surkeasta tilasta tämän lehden palstoilla niin monta kertaa, että joskus on tuntunut siltä, että kehtaako siitä enää avata suutaan.

Kaksi valtuustokautta olen pitänyt vahvoja puheenvuoroja lastensuojelusta valtuustosalissa, kaupunginhallituksessa, luottamusmiestilaisuuksissa. Olen tehnyt kirjelmiä perusturvalautakuntaan, AVIin, oikeusasiamiehelle ja kansanedustajille. Olen keskustellut ongelmista sosiaalliasiamiehen kanssa. Ollut hallinto-oikeudessa todistamassa, ettei Varkauden kaupungin sosiaalitoimi eikä sivistystoimi ole kyennyt tarjoamaan riittäviä palveluita erityislapsille. Ottanut osaa lastensuojelun asioista keskustelevissa sosiaalisissa ryhmissä ja ollut ideoimassa ”Kadotetut lapset”-ryhmää. Mitä muuta olisin voinut tehdä? Yksi, johon en ole ajanpuutteen vuoksi ennättänyt, on osallistuminen mielenosoituksiin. Seuraava mielenosoitus olisi tulevana lauantaina Eduskuntatalon rappusilla nimellä ”Loppu lastensuojelubisnekselle”, jossa perheille vaaditaan lain edellyttämiä avohuollon palveluja laitostamisen sijaan.

Jo vuonna 2014 kirjoitin WL:ssä seuraavasti: 'Tällekin vuodelle Varkauden kaupunki on varannut 2 700 000 euroa lastemme ja nuortemme kodin ulkopuolisiin sijoituksiin ja vain 200 000 euroa avohoidon tukitoimiin. Varattujen euromäärien suhde kertoo painotusten suuruudesta. Lapsia ja nuoria laitostettaessa vedotaan siihen, etteivät avohoidon tukitoimet riitä. Kuinka ne riittäisivät, kun niitä ei ole tarjolla?'

Vuoden 2018 alussa Varkauden Perussuomalaiset tekivät julkilausuman ja valtuustossa aloitteen, jossa todettiin, että Varkauden lastensuojelun tila on huolestuttava.Ylin virkamiesjohto ei ole kyennyt korjaamaan tilannetta tähän saakka, joten luottamus kyseisten virkamiesten taitoihin ratkaista asia on romahtanut. Tästä syystä Varkauden Perussuomalaiset vaativat kaupungin ylimmän päättävän elimen, kaupunginvaltuuston puuttumista asiaan ja esittävät Varkauden lastensuojeluun ulkopuolisen selvitysmiehen/muutosjohtajan palkkaamista välittömästi selvittämään ja tarkastelemaan ylimpien virkamiesten toimintatapoja. Mitään asialle ei tehty.

Nyt on vuosi 2021. Vihdoin perustettiin työryhmä selvittämään palveluiden saatavuutta. Nopeasti selvisi, ettei niitä pienellä työllä kuntoon saada. Kuitenkin on hyvä, että vihdoin julkisesti tunnustetaan lasten peruspalveluiden olematon tarjonta ja lastensuojelun surkea tilanne.

Jotta asiat korjaantuisivat täytyy ryhtyä toimeen.

Viranhaltijoiden tulee laatia realistiset laskelmat tarvittavista resursseista, jotta kaupungin budjettiin voidaan varata riittävästi rahaa lakisääteisiin palveluihin. Koko valtuustossaoloaikanani ei valtuustoon eikä kaupunginhallitukseenkaan ole tullut yhtään esitystä kyseisten palvelujen lisäämistarpeesta.

Aikaisemmat huostaanotot ja sijoitukset tulee kartoittaa. Ne eivät aina ole menneet ohjekirjan mukaan. Laitoksissa on nytkin lapsia, jotka olisivat tulleet autetuiksi riittävillä tuki-, terveys- ja mielenterveyspalveluilla. Heille nämä palvelut on annettava. Toki on myös kaltoinkohdelluita lapsia, joille sijoitus on oikea osoite.

Lastensuojelussa vallinnut prosessilähtöinen toimintakultuuri on muutettava asiakaslähtöiseksi ja aidoksi kuulemiseksi.

18.09.2021Tietämättömiä asioiden tilasta?
24.08.2021Yrittäjänaisissa on voimaa
08.06.2021Nykyinen valtuusto ei ole pitänyt huolta ihmisten peruspalveluista
29.05.2021Kuka huomaisi yrittäjän?
29.04.2021Paljon jäi tekemättä, Seppo Lehto - lasten ja nuorten palveluihin jäi ammottava aukko
10.04.2021Eteenpäin vai taakepäin
12.01.2021Säästöt jäivät tekemättä
13.10.2020Lisää ammattitaitoa hallituksiin
14.07.2020Digikaupunki säästää rahaa ja luontoa
04.07.2020Kun ei rahat riitä jukolauta!

Siirry arkistoon »