Yhteystiedot

gronlund.tiina(at)gmail.com

p. 044 5564 595

www.tiinagronlund.com

Varkauden Perussuomalaiset ry

Blogi

Lehtikirjoituksia

15.10.2022Nuorissa on tulevaisuus, sanotaan. Mutta kuunnellaanko heitä?Lue lisää »20.9.2022Vaikka suunta on parempaan, perheet tarvitsevat lisätietoa oikeuksistaanLue lisää »18.8.2022Valtion pitäisi käyttää valtaansa Nesteen voitoissaLue lisää »

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:136490 kpl

Vaikka suunta on parempaan, perheet tarvitsevat lisätietoa oikeuksistaan

20.09.2022

(WL 20.9.2022)

Varkauden kaupunki sai 2.5.2022 Itä-Suomen Aluehallintovirastolta päätöksen, jossa todettiin: ”Aluehallintovirasto toteaa Varkauden kaupungin perusturvalautakunnan laiminlyöneen vakavasti lastensuojelun lakisääteisten tehtävien järjestämistä.” Minun mielestäni täysin aiheesta.

Lähtiessäni yli kymmenen vuotta sitten mukaan kunnallispolitiikkaan, tärkein kannustin oli lasten, nuorten ja perheiden hätä. Lain edellyttämät varhaisen asteen terveys- ja tukipalvelut ontuivat erityisesti ala- ja yläaste -ikäisten lasten osalta. Avun sijaan tarjolla oli huostaanottoja.

Kun toin asiat esille, kohtasin ankaraa vastustusta. Valtuustossa minua jopa kiellettiin puhumasta ääneen epäkohdista ja epäonnistumisista. Koska mielestäni oli turha kuvitella tilanteen vaikenemalla muuttuvan paremmaksi, minä jatkoin. Pidin asiaa esillä kaupunginhallituksessa ja -valtuustossa sekä puhuin suoraan sote- ja kaupunginjohtajille. Kirjelmöin ongelmista myös perusturvalautakunnalle.

Silloinen Sote-johtaja Seppo Lehto totesi minulle luottavansa sosiaalityöntekijöihin eikä aikovansa puuttua heidän tekemisiinsä. Koko aikana ei valtuustoon eikä kaupunginhallitukseen tullut perusturvalautakunnalta yhtään esitystä kyseisten palvelujen lisäämistarpeesta.

Koska asioihin ei selvästi ollut tulossa parannusta, esitin valtuustossa 26.2.2018, että lasten palveluiden kehittämiseen palkattaisiin koko kentän hallitseva muutosjohtaja. Valitettavasti aloitteeni ei silloin ottanut tuulta purjeisiinsa. Jäivät kokonaisvaltainen palvelupolku suunnittelematta, riittävät resurssit määrittelemättä ja lakisääteiset palvelut hoitamatta.

Eniten tässä surettavat ne perheet ja lapset, jotka vuosien aikana ovat jääneet ilman tarvitsemiaan palveluita.

Vasta Sote-johtajan vaihtuminen toi muutoksen. Syksystä 2021 puutteita on selvitetty, määritelty resurssitarpeita ja pyydetty Avilta ohjausta tilanteen parantamiseksi. Lasten, nuorten ja perheiden palveluihin on palkattu lisää henkilökuntaa, lastensuojelun vanha kaarti poistunut ja valtiolta on haettu valtionosuuden korotusta 850 000 € asioiden korjaamiseksi.

Sosiaalitoimen lakisääteiset tehtävät siirtyvät vuoden 2023 alusta kaupungilta sote-alueelle. Ei-lakisääteiset jäävät kaupungin harteille. Muutoksessa on pidettävä huolta, että perheiden ja nuorten palvelupolut pysyvät toimivina. Ensimmäinen aluevaltuusto vastaa hyvin pitkälle palvelurakenteen luomisesta. Tämä on se hetki, jolloin asioihin pitää vaikuttaa.

Vuosien varrella olen toiminut lastensuojeluperheiden vapaaehtoisena tukihenkilönä, tulkkina sosiaalityöntekijöiden ja perheen välillä. Kuunnellut, ohjannut, ollut päänä ja olkapäänä. Ollut mukana asiakassuunnitelmissa ja tapaamisissa. Vaikka suunta on parempaan, eivät perheet vieläkään aina saa riittävästi tietoa oikeuksistaan tai velvollisuuksistaan.

Olen iloinen, että minut valittiin aluehallituksen asiakaskokemusjaostoon toimimaan asiakkaiden äänenä. Alueelle siirryttäessä palveluista pitäisi saada niin asiakaslähtöisiä, ettei kaltaisiani tulkkeja enää tarvita.

15.10.2022Nuorissa on tulevaisuus, sanotaan. Mutta kuunnellaanko heitä?
20.09.2022Vaikka suunta on parempaan, perheet tarvitsevat lisätietoa oikeuksistaan
18.08.2022Valtion pitäisi käyttää valtaansa Nesteen voitoissa
19.04.2022Vanhusneuvosto voisi testata ikäystävällisyyttä
15.01.2022Valvonta kuntoon
13.12.2021Alueet tulevat - Tammikuussa ratkaistaan paljon
18.09.2021Tietämättömiä asioiden tilasta?
24.08.2021Yrittäjänaisissa on voimaa
08.06.2021Nykyinen valtuusto ei ole pitänyt huolta ihmisten peruspalveluista
29.05.2021Kuka huomaisi yrittäjän?

Siirry arkistoon »