Yhteystiedot

gronlund.tiina(at)gmail.com

p. 044 5564 595

www.tiinagronlund.com

Varkauden Perussuomalaiset ry

Blogi

Lehtikirjoituksia

19.12.2023Yrittäjyys korostuu kunnan elinvoimassa: työpaikat ovat avainsanaLue lisää »19.9.2023Hyvä paha some: Tieto ja valitettavasti myös solvaukset kulkevat sujuvastiLue lisää »22.6.2023Sakky haluaa olla aktiivinen muutoksen tekijä, ei seurailijaLue lisää »

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:190985 kpl

Hoitopaikkojen oikea valvonta ei voi olla vain kanteluiden varassa

20.12.2022

WL 20.12.2022

Yhteiskunnassa mikään ei ole pettänyt pahemmin kuin sijoitus- ja hoitopaikkojen valvonta. Valvomattomuus on johtanut väärinkäytöksiin ja suoranaisiin laittomuuksiin sekä lastensuojelussa että vammaisten- ja vanhusten hoitolaitoksissa. Lapsia on mm. riisutettu alasti henkilökunnan edessä, rangaistu eristämisellä, harrastusten epäämisellä tai omaisuuden takavarikoinnilla. Vammainen poika puolestaan oli päivät teipattuna tuoliin ja yöt kuormaliinoilla kiinni sängyssä. Vanhustenhoidossa toistuvien puutteiden ja laiminlyöntien on puolestaan epäilty johtaneen jopa ennenaikaisiin kuolemiin.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin vuonna 2018 teetttämissä yllätystarkastuksissa lastensuojelulaitoksiin paljastui paljon laittomia toimintatapoja. Tarkastuksia tehtiin vain 3,5 % eli seitsemääntoista yli viidestäsadasta laitoksesta. Pienestä otoksesta huolimatta seurauksena oli läjäpäin huomautuksia lasten ja nuorten epäasiallisesta kohtelusta ja yksi laitoksista suljettiin.

Valviran, eduskunnan oikeusasiamiehen ja valtioneuvoston oikeuskanslerin toteuttama valvonta perustuu pääosin tehtyihin kanteluihin. Tarkastusten määrä on nykyään lisääntymässä, kun nuoret ovat rohkaistuneet ilmoittamaan kohtelustaan. Näistä kanteluista hälyttävä määrä noin 70-80 prosenttia osoittautuu aiheellisiksi. Lasten, vanhusten ja vammaisten kohdalla ilmoitus jää usein omaisten vastuulle – jos hänellä sellaisia on. Yksinäisen etua ei valvo kukaan.

Mutta oikea valvonta ei voi olla ainoastaan kanteluiden varassa. - Eihän?

Sosiaali- ja terveyspalveluiden valvonnasta kunnissa ovat vastanneet johtavat virkamiehet, toimialueella aluehallintovirasto ja valtakunnallisesti Valvira. Toimeksiantosuhteisten lasten-, vanhusten- ja vammaisten perhehoidon valvonta on yksinomaan kuntien sosiaalityöntekijöiden vastuulla. Valvira on todennut, että valvontaresurssit ovat Suomessa Pohjoismaiden pienimmät.

Omavalvonnalla puolestaan pyritään varmistamaan tehtävien lainmukainen hoito ja sopimusten noudattaminen sekä kunnallisessa että yksityisessä palvelutuotannossa. Jostain syystä itse olen kriittinen näiden valvontatehtävien oikeellisuudesta ja kirjausten vilpittömyydestä. Väärinkäytöksiä on paljastunut. Tarvitaan ulkopuolista tarkastusta ja mielellään yllätyksellisesti.

Siirryttäessä hyvinvointialueelle vuoden alussa on hyvääkin tiedossa. Aluevaltuutetuista koostettu asiakaskokemusjaosto vastaa niin omien kuin yksityisten sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajien kokonaisvalvonnasta ja raportoinnista. Ainakin valvonta paranee.

Asiakaskokemusjaosto vastaa myös palvelujen tasapuolisen saatavuuden ja laadun seurannasta, asiakaspalautejärjestelmän järjestämisvastuun linjauksista ja kehittämisestä sekä asukkaiden aloitteiden ja palvelupalautteiden käsittelystä.

Asiakaskokemusjaoston nimenomaisena tehtävänä on saada asukkaiden ääni kuuluville. Olen onnekas ja etuoikeutettu, kun pääsin tähän ryhmään.

19.12.2023Yrittäjyys korostuu kunnan elinvoimassa: työpaikat ovat avainsana
19.09.2023Hyvä paha some: Tieto ja valitettavasti myös solvaukset kulkevat sujuvasti
22.06.2023Sakky haluaa olla aktiivinen muutoksen tekijä, ei seurailija
16.05.2023Hyvinvointialueen yhteydenpito kuntiin on ollut kovin vaisua
18.03.2023Sosiaaliturvan vajaakäyttö uhkaa syrjäyttää
22.02.2023Perheet eivät kaipaa keskustelua sohvalla vaan apua arkeen
21.02.2023On aika oppia tuntemaan Varkaudessa toimivat yritykset sekä niiden palvelut
13.02.2023Katujengit ja turvallisuus - otetaan Tanskasta mallia
21.01.2023Hoidon sijasta huostaan
20.12.2022Hoitopaikkojen oikea valvonta ei voi olla vain kanteluiden varassa

Siirry arkistoon »