Yhteystiedot

gronlund.tiina(at)gmail.com

p. 044 5564 595

www.tiinagronlund.com

Varkauden Perussuomalaiset ry

Blogi

Lehtikirjoituksia

19.12.2023Yrittäjyys korostuu kunnan elinvoimassa: työpaikat ovat avainsanaLue lisää »19.9.2023Hyvä paha some: Tieto ja valitettavasti myös solvaukset kulkevat sujuvastiLue lisää »22.6.2023Sakky haluaa olla aktiivinen muutoksen tekijä, ei seurailijaLue lisää »

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:168401 kpl

TALOUSARVIO 2019

Keskiviikko 27.3.2019 klo 8.15


Kaupunginvaltuusto 10.12.2018 ryhmäpuheenvuoro

27.8.2018 Perussuomalaisen valtuustoryhmän lähetekeskustelussa talousarvion laatimisen ryhmäpuheenvuorossa varoittelin meidät yllättäneestä kaupungin taloudellisen tilanteen huononemisesta: ” Jos mitään ei tehdä, alijäämää kertyy 4 miljoonaa.”

Jatkoimme: ”Perussuomalaisten mielestä tässä tilanteessa kaikki, myös valtuuston jo siunaamat investoinnit, tulee asettaa uudelleen harkittaviksi ja päätettäviksi. Kaupungin henkilöstöresurssien käyttö tulee kartoittaa ja toimintoja tehostaa.”

Muistutimme myös vastuullisen taloudenpidon merkityksestä: ”Kun talous on tiukilla, ei yllätyksiin ole varaa.”

Nyt 10.12.2018 alijäämää on kertynyt 6,3 miljoonaa ja ilman investointivarausten purkua alijäämä olisi 7,1 miljoonaa. Miten tässä näin on päässyt käymään?

Samassa yhteydessä varoittelimme kaupunkimme kovasta velkataakasta (65 M€). Uuden budjettiesityksen mukaan se olisi vuoden 2019 lopussa jo (81 M€). Se vastaa kutakuinkin kaupunkimme koko vuoden verokertymää. Korkojen lähtiessä kasvuun, kuten on ennustettu, korkomenoista muodostuu nopeasti kestämätön kuluerä.

Haastamme kaikki päättäjät ja viranhaltijat toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi. Poliittisista puolueista suurimmat odotukset kohdistuvat luonnollisesti Sosiaalidemokraatteihin, jotka pitelevät ratkaisun avaimia käsissään. Odotammekin budjetin jatkokäsittelyssä pikaisia esityksiä kaupungin taloutta tasapainottavista toimenpiteistä.

Elinvoimaisuuden lisääminen

Kaupungin asenne yrittäjiä ja yrittämistä kohtaan on parantunut edelleen. Mikä positiivisena seikkana todettakoon. Uusia työpaikkoja tarvitsemmekin kipeästi, jotta kaupungin väkiluku saadaan noususuuntaan. Työikäiset jäävät paikkakunnalle ainoastaan, jos töitä on tarjolla. Erityisen tärkeää olisi saada teollisuusektorin lisäksi kauppa- ja palvelusektori pelaamaan, jotta perheen molemmille aikuisille olisi työtä tarjolla.

Toki vielä on paljon tehtävää. Hankintalakia tulisi toteuttaa maksimaalisesti siten että hankinnat tehtäisiin aina, kun mahdollista oman paikkakunnan tai lähipaikkakuntien toimijoilta. Tämä ei nyt käytännössä toteudu. Esimerkiksi Kisapuiston aitahankintaan löydettiin tekijät Virosta perusteluna on ollut halpuus.

Teollisuuspuolen piristyminen ei ole paljon näkynyt pienissä erikoiskaupan yrityksissä Varkaudessa. Tänäkin vuonna on Kauppakadulta löytynyt hyvin pysäköintipaikkoja halukkaille ja tyhjien liiketilojen määrä on lähtenyt uudelleen kasvuun. S-ryhmän Prisman vetovoima tyhjentää jo nyt muuta Varkautta. Miten käy Hypermarketin avauduttua?

Vuosi sitten esitimme: ”Pitäisi panostaa lähikuntiin (Heinävesi, Joroinen, Rantasalmi), että he kävisivät asioimassa Varkaudessa, jossa vielä erikoispalveluja löytyy”. Tämä ei vielä ole ottanut tuulta siipensä alle. Tänä vuonna elinkeinoryhmä voisi pohtia asiaa ja lisätä listaan vielä Leppävirran ja Pieksämäen.

Lapsiperheet

Elinvoimaisuuden perustekijöitä työpaikkojen lisäksi on lapsiperheiden määrä. Miten tehdä Varkaudesta lapsiperheitä puoleensa vetävä, mukava kaupunki, jossa on hyvä asua? Edellytyksiä on.

Kaupunki on sen kokoinen, että kaikkialle pääsee nopeasti, autolla muutamassa minuutissa. Myös kävellen tai pyörällä kohtuulisessa ajassa. Harrastusmahdollisuuksia löytyy sekä urheilun että kulttuurin puolelta. Soisalo-opiston kurssitarjonta on monipuolista ja seurakunnalla paljon aktiivista kerhotoimintaan nuoremmille. Vekara-Varkaus tapahtuma kehittyy jatkuvasti.

Kouluilla on aivan erityinen asema lasten kehityksen ja lapsiperheiden viihtymisen kannalta. Tämä asettaa suuria vaatimuksia opettajille ja muulle koulun henkilökunnalle. Koulukiusaaminen ja lasten psyykkiset ongelmat ovat tämän päivän haasteita. Kiusaamiseen koulussa tulee puuttua rohkeasti ja tarmokkaasti. Huutava vääryys on se, että usein kiusattu on se, joka joutuu muuttaamaan koulua, jotta hänen kiusaamisensa loppuisi. Saisimmeko Varkaudessa luotua paremman toimintamallin.

Lasten psyykkiset ongelmat ovat lisääntymään päin. Tarpeen lisääntymiseen on vastattava psykiatristen palvelujen lisäämisellä. Myös opettajia on koulutettava käsittelemään näitä ongelmia. Varkauden lehdessä olleen artikkelin mukaan ymmärtämys lapsen psykiatrisia ongelmia kohtaan heikkenee, kun poissaoloja kertyy. Artikkelin mukaan loppujen lopuksi koulun loppuminen oli suuri helpotus koko perheelle, kun ei enää tarvinnut pelätä lastensuojelullisia toimenpiteitä (huostaanotto). Näinhän sen ei pitäisi olla. Ei perheiden tule elää pelossa.

Laskeva trendi asukasmäärässä on saatava kääntymään. Hyvinvoivan kaupungin merkkejä on vilkkaat kadut, monipuoliset palvelut ja hymyilevät ihmiset. Siihen tähdätään!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini