Yhteystiedot

gronlund.tiina(at)gmail.com

p. 044 5564 595

www.tiinagronlund.com

Varkauden Perussuomalaiset ry

Blogi

Lehtikirjoituksia

19.12.2023Yrittäjyys korostuu kunnan elinvoimassa: työpaikat ovat avainsanaLue lisää »19.9.2023Hyvä paha some: Tieto ja valitettavasti myös solvaukset kulkevat sujuvastiLue lisää »22.6.2023Sakky haluaa olla aktiivinen muutoksen tekijä, ei seurailijaLue lisää »

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:190973 kpl

Talouden tasapainottaminen

Keskiviikko 28.8.2019 klo 16.19


Ryhmäpuheenvuoro kaupunginvaltuustossa 26.8.2019

Valtuustokauden alusta asti olemme tienneet että taloutemme ei ole kestävällä pohjalla ja että meidän tulee tehdä linjauksia talouden tervehdyttämiseksi. Mutta me olemme lepsuilleet. Luvanneet kaikille kaikkea kivaa ilmaiseksi tai vähäistä korvausta vastaan. Hassanneet verorahoja. On syötetty ja juotettu päättäjiä, kavereita ja kylänmiehiä, järjestetty kivoja retkiä. Taloudenhoitomme on ollut tuhlailevaa. Jos saman menon halutaan jatkuvan, johtaa se väistämättä veronkorotuksiin.

Meille sanotaan, ettei saa julkisesti moittia nykyistä taloudenpitoa tai maalailla uhkakuvia. Kyllä saa ja pitääkin. Totuuden myöntäminen on ainoa oikea toimintatapa. Alamme lähestyä kriisikuntarajaa. Jos päädymme kriisikunnaksi, luuletteko että uusi isäntämme hyväksyy nykyisen menon? Ei. Meidät laitetaan säästökuurille. Laihdutuskuurille.

Jos emme halua itsellemme uutta isäntää, meidän tulee itse tehdä oikaisuliikkeet. Jokainen valtuutettu miettiköön kohdallaan mitä se tarkoittaa. Mitä se tarkoittaa siitäkin huolimatta mitä on tullut kuntalaisille miellyttämismielessä luvattua. Fakta on, silloin kun rahaa ei ole, mitään muuta kuin lakisääteisiä palveluja ei voida järjestää. Alijäämää ei tule tehdä.

Teatteri, jäähalli, uimahalli eivät ole lakisääteisiä peruspalveluita ja liikuntapaikkojenkin osalta kuntosaleja pitää yksityiset. Tarvitseeko kaupungilla olla kuntosaleja? Nyt tähän periaatteellinen ajatus: Julkinen sektori ei tee liiketoimintaa, sen tekee yksityinen ja tuottaa verovaroja. Verovaroilla tuotetaan peruspalvelut (koulut, päiväkodit, sote, tekninen)

Meillä on ihan hirveästi mahdollisuuksia harrastaa vaikka mitä ja kaiken tämän ylläpito maksaa

Nyt joku sanoo, ettei voi säästää itseensä hengiltä. Ilmaispalvelut ovat ennaltaehkäiseviä. Ihmisillä ei ole varaa harrastaa tai liikkua omakustanteisesti.

Totta. Mutta ei yhteiskunnan velvollisuus ole järjestää kaikille kaikkea kivaa. Yhteiskunnan velvollisuus on järjestää riittävät lakisääteiset palvelut. Ihmisellä itsellä on vastuu omasta virkistäytymisestään. Meillä jaetaan runsaasti avustuksia ja ilmaislippuja marginaaliryhmille.

Mistä meillä säästetään, jotta rahat riittävät tähän mielistelyyn. Tällä hetkellä säästetään lasten ja nuorten mielenterveyspalveluista. Erityislasten oppimisen järjestelyistä, ammattitaitoisesta lastensuojelusta. Ei pitäisi leikata ainakaan perusopetuksesta. Tai vanhustenhoidosta. Tai vammaisten.

Liikunta- ja vapaa-aikalautakunnan (Liva) lakkauttaminen ja toimintojen siirtäminen sivistyslautakunnan alle on säästötoimenpide. Liva pitää saada menokuriin, sen budjettia pitää pienentää eikä näitä liikuntapaikkoja pidä liiikaa rakentaa. Vanha jäähalli annetaan yksityisen hallintaan vuokralle --> jos käyttömaksujen myötä käyttö vähenee, voi sen sitten ajaa alas

Julkisen sektorin sairaspoissaolomäärä on korkea.


Henkilöstö vähenee eläköitymisen myötä. Kuitenkin kuntalaisten ikä nousee ja palveluiden tarve kasvaa. Varsinkin sote -puolella on runsaat sairauspoissaolot, mitkä lisäävät sijaisuuskustannuksia. Minä olen tuonnut esille palveluiden ostamista ykstyisiltä. Toki yksityisilläkään ei taida olla enää riittävästi resursseja ottaa toimekiantoja vastaan. Kun kerran olet ostanut palvelun yksityiseltä on yrityksen vastuulla hoitaa henkilökunnan sairastumiset ja tuuraukset omakustanteisesti, eikä se kerrytä kaupungin menoja

Tärkeää on keskittyä hallinnon karsintaan (sila+liva = sila jne..), hallinnon kulujen pienentämiseen ja tekevien käsien ja palvelun tuottamisen parantamiseen: tarpeita on. Varkauden hallinto tulee mitoittaa alle 20 000 asukkaan kaupungin tarpeiden mukaiseksi, eikä paisuttaa sitä mukamas tulevaa 60000 asukkaan tarpeita silmällä pitäen.

Tyhjillään olevien kaupunkikonserinin kiinteistöjen purkaminen käyntiin, se vähentää kustannuksia ja parantaa jäljelle jäävän yksityisen kiinteistömassan arvoa.

Konserniyhtiöiden hallitustyöskentelyn kustannukset alas, turha matkustelu ja fiilistely pois.

Väärät yläkanttiin tehdyt arviot verokertymästä pitää korvata alakanttiin arvioiduilla tuloilla ja yläkanttiin menevillä menoilla --> budjetti tulee realistisemmaksi myös soten osalta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini