Yhteystiedot

gronlund.tiina(at)gmail.com

p. 044 5564 595

www.tiinagronlund.com

Varkauden Perussuomalaiset ry

Blogi

Lehtikirjoituksia

19.12.2023Yrittäjyys korostuu kunnan elinvoimassa: työpaikat ovat avainsanaLue lisää »19.9.2023Hyvä paha some: Tieto ja valitettavasti myös solvaukset kulkevat sujuvastiLue lisää »22.6.2023Sakky haluaa olla aktiivinen muutoksen tekijä, ei seurailijaLue lisää »

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:190994 kpl

Vappupuhe 2020

Perjantai 1.5.2020


Vappupuhe 2020

Olen Tiina Grönlund, yrittäjä ja toista kautta PS -kaupunginvaltuutettuna Varkaudessa. Politiikassa olen yrittäjien, ikäihmisten, perheiden, lasten ja ennen kaikkea suomalaisten asialla.

Kun viime Vappuna pidin Vappupuhetta Varkauden torilla, en arvannut miten ajankohtaisia silloin esilletuomani asiat ovat erityisesti tänä Vappuna. Peräänkuulutin yrittäjäystävällisempää ilmapiiriä, koska vireä yritystoiminta on oleellinen tekijä paikkakunnan elinvoiman säilyttämisessä. Pitäisi päästä puheiden tasolta tekoihin.

Korona-aika on tuonut konkreettisesti esille yritysten merkityksen yhteiskunnallemme. Suurimpana huolena itse pandemian lisäksi on yritysten selviäminen talouden äkkipysähdyksestä. Nyt on kyseessä koko Suomen elinvoiman säilyttäminen. Pitää todellakin päästä puheen tasolta tekoihin.

Suomen valitsema Korona-strategia säästää ihmishenkiä ja antaa enemmän aikaa löytää lääkkeet tautia vastaan. Ruotsissa on toimittu kylmäverisemmin, otettu kovempi riski ja pidetty elinkeinoelämä pyörimässä. Pidän enemmän suomalaisesta linjasta vaikka se iskee kovaa yrityksiin – monille aloille todella kovaa.

Nyt ei tule toistaa 90-luvun laman virheitä. Silloin pelastettiin pankit mutta uhrattiin yritykset. Korot nousivat mielettömiksi. Terveitä yrityksiä kaatui kuin heinää. Yritysten tuotantolaitteet, koneet ja käyttöomaisuus realisoitiin pilkkahintaan. Lopputuloksena oli suurtyöttömyys. Lamasta toipuminen vei pitkään ja monen kohdalla sen vaikutukset jäivät pysyviksi.

Ihmisten kodit, kesämökit, autot ja muu tavarat vaihtoivat isäntää naurettavista summista. Omaisuus meni mutta velat jäivät. Monet eivät kestäneet ja seurasi järkyttäviä henkilökohtaisia tragedioita.

Siltä osin tilanne on tajuttu. Tukea yrityksille on luvattu ja osin myös jaettu. Kuitenkin monet yritykset, jotka kipeästi apua tarvitsisivat ovat jääneet ilman. Yksi syy lienee päättäjien ja virkamiesten ymmärryksen puute tilanteen vaatimista erityisistä menettelytavoista.

Pitäisi olla selvää, että kun viranomaispäätöksellä joltain toimialalta kielletään yllättäen toiminnan harjoittaminen, selvitetään toimen vaikutukset etukäteen ja kohdistetaan tukitoimet kielloista kärsiviin yrityksiin. Näin ei nyt ole käynyt.

Jälkikäteen on alettu pohtia, mitä pitäisi tehdä, kun yritykseltä on viety tulot ja kulut vaan juoksevat.

Jotta tästä ei tulisi 90-luvun toisintoa, pitää nyt varmistaa tulonsa menettäneiden yritysten toiminnan jatkuminen. Tarvitaan suoraa rahallista tukea ja nopeasti. Muutoin on edessä raju konkurssiaalto. Jokainen kaatunut yritys merkitsee yhden tai useamman työpaikan menetystä ja voi sysätä liikkeelle uusia konkursseja.

Vasta myöhemmin on ajankohtaista uuden liiketoiminnan kehittäminen.

Business Finlandin avustukset on tarkoitettu hyvässä kunnossa oleville yrityksille niiden kehitys- ja investointitarpeisiin. Tällä periaatteella avustuksia saivat yritykset, jotka eivät näyttäneet olevan sen tarpeessa. Raha on korvamerkittyä ja sitä saa ainoastaan määriteltyihin kehitysprojekteihin.

En usko tämän rahan menevän hukkaan. Yritykset käyttävät sen uuden busineksen löytämiseen ja kehittämiseen. Ne ovat nousun alkaessa vahvoilla ja varmasti kykenevät työllistämään ja kasvamaan nopeammin kuin ilman tukea. Suomeen saadaan voimalla kansainvälisille markkinoille rynnistäviä yrityksiä, jotka tuovat maallemme tärkeää ulkomaankauppaa.

Iltapäivälehtien raflaavat lööpit ”julkkisten” omistamien yritysten saamista tu'ista ovat kuvottavaa luettavaa. Eivät siksi, että kyseiset yritykset ovat saaneet tukea vaan siksi, että otsikot antavat sen kuvan, että he ovat saaneet rahaa vain julkkisstatuksen ansiosta.

Näin yrittäjiä leimataan onnenonkijoiksi ja huijareiksi. Ja vain siksi, että lehteä myytäisiin paremmin. Iltapäivälehtemme alkavat muistuttaa koko ajan enemmän Britannian keltaista lehdistöä. Siellä totuus on toissijaista kunhan saadaan myyvä etusivu.

Nyt ei ole aika tällaiselle kateutta herättävälle otsikoinnille. Yrittäjyys on tunnustettu yhteiskuntaa pyörittäväksi voimaksi. Tarvitaan innovaatioita, yhteistyötä ja aivan jokaisen tukea. Tehdään tästä kaikesta Suomelle parempi tulevaisuus.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini