Yhteystiedot

gronlund.tiina(at)gmail.com

p. 044 5564 595

www.tiinagronlund.com

Varkauden Perussuomalaiset ry

Blogi

Lehtikirjoituksia

19.12.2023Yrittäjyys korostuu kunnan elinvoimassa: työpaikat ovat avainsanaLue lisää »19.9.2023Hyvä paha some: Tieto ja valitettavasti myös solvaukset kulkevat sujuvastiLue lisää »22.6.2023Sakky haluaa olla aktiivinen muutoksen tekijä, ei seurailijaLue lisää »

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:168402 kpl

Talousarviokokous 2020

Maanantai 7.12.2020


7.12.2020 Perussuomalaisen valtuustoryhmän ryhmäpuheenvuoro

Sattumat pelastivat Varkauden talouden

  • Callwaves'n myynnistä saatiin mukavasti muutama miljoona paikkaamaan kaupungin kassaa

  • Valtion koronatuet osoittautuivat varsin runsaskätisiksi, kassaan kilahti 5 miljoonaa

Näiden ansiosta pääsemme suunnittelemaan ensi vuodelle tasapainoista budjettia.

Molemmat summat ovat kuitenkin kertaluonteisia eivätkä poista talouttamme vaivannutta alijäämäisyyttä. Sen korjaaminen vaatii rakenteellisia muutoksia.

Palveluja tulisi kehittää suuntaan, jossa kulut laskevat automaattisesti tarpeen pienetessä. Kunnan vakinaisella henkilökunnalla toteutettavien palveluiden kulut ovat hyvin jäykkiä. Esim. palveluseteleillä on mahdollista hankkia palveluita joustavasti yksityisiltä palveluntarjoajilta, joilta ostetaan vain tarvittavat työsuoritukset ilman kiinteitä kuluja.

Monien on vaikea erottaa investointeja ja kuluja.

  • Investoinnit ovat menoeriä, joiden seurauksena on tuottoja: tehokkuuden lisääntymistä, tuloja tai säästöä verrattuna nykytilanteeseen. Terveyskampus on toivottavasti sellainen – aika näyttää.

  • Kulut ovat menoeriä, joiden seuraukset eivät ole tuottavia. Esimerkkinä voisi mainita Kämärin sillat. Niihin laitettava raha ei tuota muuta kuin lisää ylläpitokustannuksia.

Kun rahat ovat tiukalla, pitää menot kohdistaa kulujen sijaan investointeihin. Kun sitten hyvien investointien seurauksena jää jotain viivan alle, voi vähän kulujakin hankkia.

Viime vuonna budjettipuheenvuorossa esitimme, että laadittua talouden tasapainottamis-ohjelman toteutumista tulee seurata tarkasti heti alkumetreiltä alkaen. Kuten epäilimme oli siinä paljon toivotaan, toivotaan säästöjä. Esimerkiksi sairaspoissaolojen vähenemisen ansiosta piti tulla vuositasolla miljoonan säästö. Tulikin miljoona takkiin.

Nyt onkin tullut tieto, että tasapainottamisohjelmassa ei tulla pysymään ja se vaatii päivittämistä. Nyt pitää saada aikaan ohjelma, jossa on sekä porkkanaa että keppiä. Muutoin voimme haudata toiveet talouden tasapainottumisesta.

Ehdoton edellytys talouden tasapainottamisen onnistumiselle on budjettikuri. Palaankin taas kerran aiheeseen: Joillain toimialoilla budjetin ylitykset ovat pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Näihin tulee puuttua.

Jo monena vuonna me perussuomalaiset olemme puuttuneet kaupungin rajuun velkaantumiseen. Tänäkin vuonna on useissa puheenvuoroissa kauhisteltu talouslukuja ja velanoton määrää. ”Hirveesti velkaa”. Kun sitten on päästy tekemään päätöksiä, joissa olisi ollut mahdollista toteuttaa säästöjä, puheet ovat unohtuneet ja Grönlund ja Tanninen on jääneet useinmiten yksin puolustamaan maltillista linjaa. Valitettavasti tämä valtuusto jää historiaan valtuustona, joka päätöksillään kaksinkertaisti kaupunkilaisten velkataakan. Lasku lankeaa lastemme ja lastenlastemme, jos tänne jäävät, maksettavaksi.

Sitten vielä lapsiperheasiaa. Lasten sivistys-, sosiaali- ja terveyspalvelut ovat edelleen huonoissa kantimissa. Riittäviä palveluja ei ole. Sopivaa pienryhmää ei löydy sitä tarvitsevalle, psykiatrinen puoli on tukossa ja jonotusajat pitkiä. Olen ollut oikeudessa kertomassa, kun Varkauden kaupunki ei ole pystynyt järjestämään lapselle lakisääteisiä palveluita. Näille ihmisille, jotka eivät saa heille kuuluvaa lakisääteistä palvelua on pöyritstyttävää kuulla, että voittoa tekevä Sampea ja sampanjaa saa 20 000€, tai teatteri melkein puoli miljoonaa tai Kämärin siltoja rakennetaan 1,2 miljoonalla. Miettikää sitä.

Perussuomalaisten Valtuustoryhmä

Tiina Grönlund


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini