Yhteystiedot

gronlund.tiina(at)gmail.com

p. 044 5564 595

www.tiinagronlund.com

Varkauden Perussuomalaiset ry

Blogi

Lehtikirjoituksia

19.12.2023Yrittäjyys korostuu kunnan elinvoimassa: työpaikat ovat avainsanaLue lisää »19.9.2023Hyvä paha some: Tieto ja valitettavasti myös solvaukset kulkevat sujuvastiLue lisää »22.6.2023Sakky haluaa olla aktiivinen muutoksen tekijä, ei seurailijaLue lisää »

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:190973 kpl

Hyvinvointialueen yhteydenpito kuntiin on ollut kovin vaisua

16.05.2023

(WL 16.5.2023)

Pohjois-Savon hyvinvointialuestrategiassa palveluiden järjestämisen tavoitteena on, että usein tarvittavat, kattavat ja tasalaatuiset terveydenhuollon, sosiaalihuollon ja pelastustoimen palvelut tuotetaan lähellä asukkaita koko Pohjois-Savon alueella. Palveluita toteutetaan itse ja yhdessä yritysten, järjestöjen ja muiden kumppaneiden kanssa. Palveluiden porrastus toimii ja digitaalisuus, tekoäly ja automaatio ovat arkea myös hyvinvointialueen palveluissa.

Tämän toimivan ”hyvinvointikoneen” suunnittelua ja rakentamista on jatkuvasti leimannut kiire. Ja mehän tiedämme, miten hyvin hommat kiireessä hoituvat. Strategiatyö vaatii aikaa ja resursseja.

Vuoden alussa palvelujen järjestämisvastuu, rahoitus ja toiminnan johtaminen siirtyivät hyvinvointialueille mutta alueen palvelustrategiaa vasta laaditaan, kun järjestyksen pitäisi kaikkien oppien mukaan olla päinvastainen. Vuosi lisää strategian viemiseksi konkreettisten toimintatapojen tasolle yhteistyössä kuntien kanssa ennen vastuiden siirtymistä olisi ollut tarpeen. Strategian luominen lennosta muutosten keskellä toimii huonosti. Mutta tämä nyt on tilanne. Aikaa ei enempää valtiovallan taholta suotu.

Palvelustrategialuonnos on vihdoinkin lausuntokierroksella kunnissa. Tiukalla aikataululla. Varkaus ottaa varsin kattavassa vastauksessaan kantaa erityisesti palvelujen jatkuvuuden ja tasa-arvoisuuden kannalta oleellisiin asioihin.

Hyvää on, että palveluiden toteutuksessa on päädytty erityistason palvelupisteisiin Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Järkevällä työnjaolla KYS:n kuormitusta pystytään jakamaan ja samalla palvelustrategian mukainen kattava palveluiden tuottaminen lähialueilla toteutuu.

Kuntien aikaisemmin järjestämät ja hyväksi koetut toimintamallit olisi syytä ylläpitää sen ajan, kun hyvinvointialue rakentaa omia korvaavia ratkaisujaan. Esimerkkinä Varkaudessa käytössä ollut ja hva:n myötä lakkautettu digiklinikka. Se edusti juuri sellaista palvelua, jota hyvinvointialueen strategian mukaan tulisi nimenomaan kehittää.

Strategian mukaan palveluja pitäisi kehittää asiakaslähtöisesti. Palvelujen mittareista asiakaspalaute kuitenkin lähes loistaa poissaolollaan. Systemaattisen asiakaspalautteen keräämistä ja seurantaa tulisi toteuttaa kaikkien palvelujen osalta. Vain asiakkaita kuuntelemalla palveluja on mahdollista kehittää asiakaslähtöisesti. Myös yksittäiset asiakaskokemukset merkitsevät. Varsinkin epäonnistumiset. Sieltä löytyvät järjestelmän heikkoudet ja parannettavat kohdat. Virheistä nimenomaan opitaan tai ainakin pitäisi.

Monet kunnista kiinnittävät lausunnoissaan huomiota siihen, että palveluverkon muutosten osalta on tärkeää ennakointi ja kuntien kuuleminen riittävän aikaisessa vaiheessa ja että palveluverkoston suunnittelua tulee tehdä yhdessä kuntien kanssa. Tätä mekin toivomme. Nykyisellään yhteydenpito ja tiedottaminen on ollut kovin vaisua ja alueen viranhaltijapäätökset yllättävät ”puun takaa” niin työntekijät, asiakkaat, aluevaltuutetut kuin kunnatkin.

Tiina Grönlund

Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluevaltuutettu ja asiakaskokemusjaoston jäsen

19.12.2023Yrittäjyys korostuu kunnan elinvoimassa: työpaikat ovat avainsana
19.09.2023Hyvä paha some: Tieto ja valitettavasti myös solvaukset kulkevat sujuvasti
22.06.2023Sakky haluaa olla aktiivinen muutoksen tekijä, ei seurailija
16.05.2023Hyvinvointialueen yhteydenpito kuntiin on ollut kovin vaisua
18.03.2023Sosiaaliturvan vajaakäyttö uhkaa syrjäyttää
22.02.2023Perheet eivät kaipaa keskustelua sohvalla vaan apua arkeen
21.02.2023On aika oppia tuntemaan Varkaudessa toimivat yritykset sekä niiden palvelut
13.02.2023Katujengit ja turvallisuus - otetaan Tanskasta mallia
21.01.2023Hoidon sijasta huostaan
20.12.2022Hoitopaikkojen oikea valvonta ei voi olla vain kanteluiden varassa

Siirry arkistoon »