Yhteystiedot

gronlund.tiina(at)gmail.com

p. 044 5564 595

www.tiinagronlund.com

Varkauden Perussuomalaiset ry

Blogi

Lehtikirjoituksia

19.12.2023Yrittäjyys korostuu kunnan elinvoimassa: työpaikat ovat avainsanaLue lisää »19.9.2023Hyvä paha some: Tieto ja valitettavasti myös solvaukset kulkevat sujuvastiLue lisää »22.6.2023Sakky haluaa olla aktiivinen muutoksen tekijä, ei seurailijaLue lisää »

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:182117 kpl

Yrittäjyys korostuu kunnan elinvoimassa: työpaikat ovat avainsana

19.12.2023

WL 19.12.2023

Tämän vuoden alussa kuntien rooli muuttui merkittävästi, kun hyvinvointialueet ottivat vastatakseen sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisestä. Uudistuksen yhteydessä katosi iso osa kuntien kuluista, mutta myös verotuloista.

Monessa kunnassa etsitäänkin vastausta kysymykseen: Miten säilyttää elinvoima supistuvan kuntatalouden kurimuksessa?

Paikallisen yrittäjyyden merkitys korostuu kunnan elinvoimaisuuden ylläpidon langetessa pääosin omille hartioillemme. Työpaikat ovat avainsana. Työpaikat, jotka syntyvät yrityksiin, tuovat meille toimeentulon ja verotulot kunnan toimintojen pyörittämiseen. Näiden luomiseen tulisi kunnissa panostaa.

Elämme kummallisia aikoja. Viime vuodet on loikittu yhdestä kriisistä seuraavaan ja hullummaksi vain menee. Moni yritys on tilanteessa, jossa yksikin ylimääräinen vastoinkäyminen katkaisee kamelin selän.

Päälle painavat vaikeudet, kohonneet korot, inflaatio, heikentynyt ostovoima ja viimeisimpänä parhaan joulumyyntisesongin keskellä pidetty poliittinen lakko, saivat kangasalalaisen Tam-Silk Oy:n toimitusjohtajan Kati Saaren avautumaan sosiaalisessa mediassa.

Hän arvosteli melko railakkain sanakääntein ay-johtoa lakon sijoittamisesta aikaan, jona haittavaikutukset kohdistuvat erityisesti pienimpiin yrityksiin. Hänen vetämällään yrityksellä on takanaan kovat investoinnit ja kaksi raskaasti tappiollista vuotta. Huoli kahdenkymmenen hengen toimeentulosta tulevaisuudessa lienee aiheellinen. Jokainen joulumyynnistä saatava euro tarvittaisiin.

Kati Saaren kieltämättä raflaavan ulostulon kärkäs kommentointi X:ssä ja yrityksen Facebook-sivuille tulleet boikottikommentit tekevät minut surulliseksi. Innokkaimmat arvostelijat näyttävät olevan ammateissa, joiden palkat rahoitetaan verovaroista ilman tulosvastuuta.

Kirjoittajat eivät pyri ymmärtämään itse asiaa, vaan julistavat boikottia yhtiön tuotteille ajattelematta lainkaan, että kyseessä on hätähuuto yli 20 hengen työpaikkojen säilymisen puolesta.

Monet maakuntien pienet yritykset ja etenkin yksinyrittäjät toimivat kotimarkkinoilla ja tekevät suuren osan vuoden myynnistä joulumarkkinoilla, -myyjäisissä ja -toreilla. Kun 23% yksinyrittäjistä (n. 45 000) ansaitsee alle 1000 € kuukaudessa, kirpaisevat tulonmenetykset pahiten juuri heitä.

Haastattelin lauantaina Varkauden joulumarkkinoilla muutamia kauempaa tulleita kauppiaita. Lakkopäivän, torstain markkinoilla he olivat joutuneet toteamaan, ettei edes vakioasiakkaita näkynyt ja päivän myynti meni täysin penkin alle.

Tähän aikaan ei kenenkään järkevän luulisi haluavan tahallaan sabotoida kaupantekoa. Konkurssit ovat muutenkin rajussa kasvussa.

Toivonkin, että lakon ajankohta oli ay-pomoille sattunut lapsus. Jos ei, meidän on syytä olla huolissaan.

Suomesta on jo monen yrityksen tuotanto siirtynyt Suomenlahden eteläpuolelle. Matkassa ovat tietenkin menneet myös työpaikat ja pieni palanen kyseisen kunnan elinvoimaa. Yhtään lisää muuttajia tai konkursiin ajettuja yrityksiä ei tarvita.

19.12.2023Yrittäjyys korostuu kunnan elinvoimassa: työpaikat ovat avainsana
19.09.2023Hyvä paha some: Tieto ja valitettavasti myös solvaukset kulkevat sujuvasti
22.06.2023Sakky haluaa olla aktiivinen muutoksen tekijä, ei seurailija
16.05.2023Hyvinvointialueen yhteydenpito kuntiin on ollut kovin vaisua
18.03.2023Sosiaaliturvan vajaakäyttö uhkaa syrjäyttää
22.02.2023Perheet eivät kaipaa keskustelua sohvalla vaan apua arkeen
21.02.2023On aika oppia tuntemaan Varkaudessa toimivat yritykset sekä niiden palvelut
13.02.2023Katujengit ja turvallisuus - otetaan Tanskasta mallia
21.01.2023Hoidon sijasta huostaan
20.12.2022Hoitopaikkojen oikea valvonta ei voi olla vain kanteluiden varassa

Siirry arkistoon »