Yhteystiedot

gronlund.tiina(at)gmail.com

p. 044 5564 595

www.tiinagronlund.com

Varkauden Perussuomalaiset ry

Blogi

Lehtikirjoituksia

19.12.2023Yrittäjyys korostuu kunnan elinvoimassa: työpaikat ovat avainsanaLue lisää »19.9.2023Hyvä paha some: Tieto ja valitettavasti myös solvaukset kulkevat sujuvastiLue lisää »22.6.2023Sakky haluaa olla aktiivinen muutoksen tekijä, ei seurailijaLue lisää »

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:163966 kpl

Vanhusneuvosto voisi testata ikäystävällisyyttä

19.04.2022

(WL 19.4.2022)

Me Pohjois-Savossa vanhenemme kovaa vauhtia. Yli 75 vuotiaiden määrä kasvaa viidessä vuodessa lähes 30 prosenttia. Suurin osa ikääntyneistä asuu ja haluaa asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Vanhustenhoidossa halutaan lisätä kotihoitoa ja tehostettua palveluasumista. Iän myötä muistisairaudet lisääntyvät, mutta esimerkiksi Alzheimer vaivaa yhä nuorempia. Jotta kotona voitaisiin asua pidempään, täytyy elinympäristöämme kehittää ikä- ja muistiystävälliseen suuntaan.

Mitä ikäystävällisyys on? Lyhyesti sanoen ikäystävällinen ympäristö ottaa huomioon iäkkäiden ihmisten tarpeet ja voimavarat. Lisäksi se tukee heidän aktiivisuuttaan, hyvinvointiaan, turvallisuuttaan ja mahdollistaa kaikkien osallisuuden yhteiseen tekemiseen.

Asuinrakennusten esteettömyys on tärkeää mutta se ei yksin riitä. Ikäystävälliset asuinympäristöt ovat viihtyisiä, helposti hahmotettavia ja esteettömiä. Jalankulkuväylät ovat helppokulkuisia ja niillä voidaan liikkua kaikkina vuodenaikoina rollaattorista aina sähkökäyttöisiin liikkumavälineisiin asti. Palveluiden tulee olla helposti saavutettavissa. Asioinnin tulee onnistua myös niille, joilla ei ole mahdollisuutta yksityisautoiluun.

Maailmalla ja Suomessakin on paljon esimerkkejä ikä- ja muistiystävällisyyden käytännön toteutuksista, joista on hyvä ottaa mallia.

Yksi jo pitkään asian parissa työskennellyt kaupunki on englantilainen Manchester. Siellä halutaan pitää ikääntyvät kaupunkilaiset itsenäisinä ja terveinä, ylläpitää sosiaalisia ja kulttuurisia kontakteja sekä mahdollistaa toimiminen työelämässä. Ikäihmisten ääntä kuullaan kaupunkia kehitettäessä. Ikäsyrjintää ja epätasa-arvoa torjutaan.

Keskeinen toimija on kaupungin työryhmä, Age-Friendly Manchester Team, joka koordinoi ja seuraa lukuisien eri toimijoiden, viranomaisten, yhdistysten ja yritysten välistä yhteistyötä. Voitaisiinko meillä kaupungin vanhusneuvoston toimintaa kehittää tähän suuntaan? Minä en pahastuisi, jos vanhusneuvosto kävisi testaamassa yrityksemme ikäystävällisyyttä.

Esimerkki luovasta ajattelusta muistiongelmiin suhtautumisessa tulee Japanista. Siellä toimii ”Väärien tilausten ravintola (Restaurant of mistaken orders)”, jossa tarjoilijat ovat muistisairaita. Lopputuloksena on, että saatat saada sitä mitä tilasit tai sitten et. Siitä huolimatta tai juuri sen vuoksi kaikilla on hauskaa, ja kaikki ruoka on maittavaa. Suosittelen katsomaan heidän iloisia videoitaan.

Osallistavaa tehostettua palveluasumista tarjoaa puolestaan yläsavolainen yksityinen Rebekan Hoitokoti. Siellä arkea piristämään kehitetään monenlaisia aktiviteetteja. Puutarhasta voi poimia marjoja, syksyllä mennään sorsametsälle ja talvella käydään pilkillä. Tähän hoitokotiin jonotetaan.

Ikäystävällisen kaupungin rakentaminen ei vaadi erityisen paljon rahaa, pikemminkin viitseliäisyyttä. Ikäystävälliseen kaupunkiin on kaikkien houkuttelevaa muuttaa, myös lapsiperheiden.

19.12.2023Yrittäjyys korostuu kunnan elinvoimassa: työpaikat ovat avainsana
19.09.2023Hyvä paha some: Tieto ja valitettavasti myös solvaukset kulkevat sujuvasti
22.06.2023Sakky haluaa olla aktiivinen muutoksen tekijä, ei seurailija
16.05.2023Hyvinvointialueen yhteydenpito kuntiin on ollut kovin vaisua
18.03.2023Sosiaaliturvan vajaakäyttö uhkaa syrjäyttää
22.02.2023Perheet eivät kaipaa keskustelua sohvalla vaan apua arkeen
21.02.2023On aika oppia tuntemaan Varkaudessa toimivat yritykset sekä niiden palvelut
13.02.2023Katujengit ja turvallisuus - otetaan Tanskasta mallia
21.01.2023Hoidon sijasta huostaan
20.12.2022Hoitopaikkojen oikea valvonta ei voi olla vain kanteluiden varassa

Siirry arkistoon »